Effectief zoeken in Google

Naast het invoeren van normale zoektermen/-woorden/-zinnen biedt Google je de mogelijkheid om je specifieker uit te drukken door o.a. gebruik te maken van leestekens. Wil je sneller en effectiever de juiste informatie vinden? Bekijk hieronder een aantal van onze Google Zoektips:


Google Zoektip 1: Zoek op exacte volgorde van woorden

Wanneer je een zoekterm van meerdere woorden invoert, toont Google je de meest relevante zoekresultaten op basis van de woorden die je hebt ingegeven. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de volgorde van de woorden. Ben je nu op zoek naar een specifieke term met een specifieke volgorde van woorden, zorg er dan voor dat je de zoekterm tussen aanhalingstekens plaatst.

Voorbeeld:  “ik zoek naar deze exacte term”

Google Zoektip 2: Sluit bepaalde zoekresultaten uit

Gaat je zoekopdracht bijvoorbeeld over voeding, maar wil je geen fitness-gerelateerde zoekresultaten in beeld krijgen? Geen probleem; zet dan een minteken voor de resultaten die je wilt uitsluiten. Dit kan ook een bedrijf of persoon zijn.

Voorbeeld: Voeding -fitness

Google Zoektip 3: Zoek alleen binnen een bepaalde website

Zoek je naar een specifieke term binnen een specifieke website? Ga dan als volgt te werk:

Voorbeeld: staande lamp site:ikea.com

Google Zoektip 4: Zoek naar de term in een bepaald bestandsformaat

Als je op zoek ben naar een bepaald bestandsformaat voor de door jou ingevoerde zoekterm (PDF, Word, Excel), gebruik dan de filetype functie:

Voorbeeld: Jaarverslag 2014 filetype:pdf

Google Zoektip 5: Weet je een woord niet?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een zoekterm maar gedeeltelijk weet. Zet in dat geval een sterretje op de plek van het ontbrekende woord:

Voorbeeld: Er staat een * in de gang

Erwin BakkerEffectief zoeken in Google

Gerelateerde berichten

Waarom een SSL certificaat?

Waarom een SSL certificaat?

SSL (Secure Sockets Layer) en diens opvolger TLS (Transport Layer Security), zijn encryptie-protocollen die het dataverkeer van websites beveiligen. Tegenwoordig wordt nog altijd de naam SSL gebruikt. Websites met een SSL certificaat herken je naast de URL (HTTPS:// in plaats van HTTP://) aan het (groene) slotje in de browserbalk.