Development, Webdesign

Flat Design; een trend of een must?

In ons artikel “webdesign trends 2015” kwam de term “Flat Design” al voorbij. De afgelopen jaren won Flat Design steeds meer terrein in zowel de online als de offline vormgeving. Nu ook Google en zelfs Apple (meester in het realistische design) ervoor vallen lijkt een absolute trend geboren.

Wat is Flat Design?

Flat Design is van oorsprong een manier van vormgeven waarbij alle (overbodige) details worden weggelaten. Dus géén texturen, randen, schaduwen en andere (3D-) effecten. Eenvoudige vormen en veel kleurgebruik. Uitermate geschikt om toe te passen in logo’s en bijvoorbeeld (navigatie-) knoppen, vooral wanneer er behoefte is aan duidelijkheid en eenvoud op mobiele apparaten.

Varianten op het Flat Design

Zoals bij vrijwel iedere trend het geval is, zijn er in de loop van de tijd enkele variaties ontstaan op het oorspronkelijke Flat Design. Opmerkelijk hierbij is met name de variatie in het gebruik van schaduwen. Bij bijvoorbeeld de kleurrijke Flat Design illustraties zie je dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van “half-schaduwen”. Weer een andere variant is het werken met extra lange schaduwen. Ook zie je hierin vind je direct een andere variant; het werken met afgezwakte “vintage” kleuren.

Google en het “Material Design”

Naast het gebruik van het hierboven genoemde Flat Design in diverse promotionele uitingen heeft Google een eigen variant ontwikkeld onder de naam “Material Design”. In deze designvorm worden de eenvoudig vormgegeven elementen verrijkt met subtiele schaduwen waardoor er diepte gesuggereerd wordt.

Een must?

Een belangrijke factor in het succes van Flat Design is de gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid op een mobiel apparaat. Hoe minder details hoe beter, lichter en sneller. Met de razendsnelle verschuiving van het internetverkeer richting de smartphone kunnen we niet meer om Flat Design heen. Ook het gebruik van Flat Design illustraties en iconen draagt optimaal bij aan het overbrengen van je boodschap op een mobiel apparaat. Daarnaast ziet het er gewoon goed uit en professioneel uit op ieder apparaat. Dus een must? – Wij vinden van wel!

Ben je op zoek naar Flat Design op maat? Neem dan gerust contact met ons op!

Vorig bericht
Online marketing tips deel 2
Volgend bericht
WordPress onderhoud | Geen keuze, maar noodzaak
Bekijk ook